17.11.2018, svátek má Mahulena (zítra Romana)

25.07.2012

Tisková zpráva-vernisáž Sloh se nepíše, na sloh se kouká

V Litomyšli dne 24. července 2012

Památky UNESCO se představují
na Mezinárodním letišti Praha Ruzyně

Rok 2012 je pro památky UNESCO ve znamení oslav. Spolu s ostatními památkami, které jsou zapsány na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví, si také památky z Čech a Moravy letos připomínají 40. výročí od podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Českou republiku však v této souvislosti čeká ještě jedno velké výročí – v roce 2012 je to již 20 let od zápisu prvních tří českých památek UNESCO na tento prestižní Seznam. Před dvaceti lety byly zapsány historická jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče. Od této doby se podařilo zapsat již neuvěřitelných 12 českých a moravských památek UNESCO a Česká republika se tak stala UNESCO velmocí.
Díky vstřícnosti Letiště Praha, a.s. a agentury CzechTourism se mohou české a moravské památky UNESCO představit všem cestujícím ve spojovací hale mezi terminály 1 a 2 na letišti Praha Ruzyně. Až do konce září zde bude instalováno 13 panelů velikosti A0, na kterých je k vidění výstava s názvem Sloh se nepíše, na sloh se kouká. Cílem projektu je nejen ukázat národní poklady a přilákat návštěvníky na památky UNESCO, ale zároveň je také trošku „dovzdělat“. Na příkladech jednotlivých českých a moravských památek UNESCO ukazujeme charakteristické znaky stavebních slohů. Výstavu doplňují fotografie  všech památek UNESCO na několika dveřích v areálu letiště.
Románský sloh reprezentuje na výstavě vstupní portál třebíčské baziliky, gotiku máme zastoupenou Chrámem sv. Barbory v Kutné Hoře či Vladislavským sálem v Praze, znaky renesance ukazujeme na příkladech zámků v Telči a Litomyšli. Různé etapy baroka reprezentuje Zelená hora ve Žďáře nad Sázavou, sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci či zámek v Kroměříži. Klasicismus najdeme ve Žlutém pokoji na zámku v Českém Krumlově a slohy 19. století představujeme na příkladech zámku v Lednici či jihočeské návsi v Holašovicích. Nezapomínáme ani na funkcionalismus, který je na výstavě zastoupen světoznámou brněnskou vilou Tugendhat.
Doprovodné texty jsou v česko-anglické mutaci. Věříme, že výstava zpříjemní čekání na odbavení nejen řadě návštěvníků naší země, ale bude důležitá i z hlediska domácího cestovního ruchu.
Připomeňme také, že výstava zahájila své putování v březnu tohoto roku v Senátu Parlamentu České republiky. Celý duben potom byla k vidění v informačním centru agentury CzechTourism na Staroměstském náměstí a jednáme i o jejím umístění na dalších zajímavých místech.
V Senátu byla v rámci vernisáže výstavy založena také Společnost přátel památek UNESCO s názvem UNES&CO. a spuštěna nekonečná soutěž pro návštěvníky českých a moravských památek UNESCO. Členem Společnosti přátel památek UNESCO se může stát úplně každý. Stačí se přihlásit na www.unesco-czech.cz, členství je zdarma. Naopak přináší celou řadu výhod, bonusů a dokonce možnost vyhrát nejen víkendové pobyty, ale i řadu dalších skvělých cen. Tak tedy neváhejte a nahlédněte do duše našich památek!

Ing. Michaela Severová,
výkonná ředitelka svazku obcí České dědictví UNESCO
www.unesco-czech.cz, 775 653 311, 461 653 311

Minaret